Välimerellinen voileipäkakku
75 minuuttia
2 5 1 1 ääntä

Välimerellinen voileipäkakku

Jos kaipaat juhlapöytään vaihtelua, mutta suku huutaa kuitenkin voileipäkakkua, kokeile Välimerellistä voileipäkakkua. Kakku on kasvis, joten se sopii monelle, mutta tuhtien makujensa vuoksi myös perheen lihansyöjälle. Sivuun sopii esimerkiksi leikkelelautanen tai savukala. - Meri-Tuuli Lindström -


Ainesosat

Resepti: 12 hlöä/2 kakkua

  • 24 Pågen JättiPaahto –viipaletta
  • 1 prk karpalohyytelöä
  • 200 g fetaa
  • n. 0,5 l kasvislientä

Koisotäyte:

  • 2 munakoisoa
  • 2 kesäkurpitaa
  • ¼ dl oliiviöljyä
  • ¼ dl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa 

Pähkinä-parikatäyte:

  • 4 vs-kynttä
  • 3 punaista paprikaa
  • 140 g saksanpähkinöitä
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 180 g aurinkokuivattuja tomaatteja (2 purkkia valutettuna) 

Koristeluun:

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • (tilkka kermaa)
  • yrttejä ja kasviksia, esim. keitettyä miniparsaa, kurkkua, paprikaa, hillosipuleita, syötäviä kukkia..

Valmistus

  1. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja levitä uunipellille. Tee sama kesäkurpitsalle. Pirskottele kasviksille oliiviöljyä. Paista 225-asteisen uunin yläosassa pellillinen kerrallaan noin 25 minuuttia, tai kunnes ne ovat ruskistuneet.
  2. Valmista sillä välin vihannestahna: pilko paprikat, aurinkokuivatut tomaatit ja valkosipulit karkeasti. Soseuta kaikki  ainekset tehosekoittimessa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Kun uunikasvikset ovat paahtuneet ja jäähtyneet, leikkaa ne noin sentin kuutioiksi ja yhdistä muiden ainesten kanssa. Tarkista suola.
  4. Valmista voileipäkakut joko pitkään leipävuokaan tai kasaamalla leivinpaperilla peitetyn leikkuulaudan päälle. Kokoa kakut eri leikkuulaudoille, niin niitä on helpompi käsitellä ja siirrellä.
  5. Aloita leikkaamalla Pågen leivistä reunat terävällä leipäveitsellä. Jätän itse voileipäkakkuun pitkälle sivulle tuleviin leipiin reunat jäljelle ja leikkaan ne vasta kun aloitan koristelun, tällöin pitkistä sivuista saa siistimmän ja suoremman.
  6. Aloita kostuttamalla puolet leipäviipaleista kevyesti kasvisliemessä käyttäen pullasivellintä ja lusikoi ensin pohjille pähkinä-paprikatahtaa. Asettele tämän päälle loput viipaleet ja kostuta sekä levitä seuraavaksi kerros paahdettua kasvisseosta. Seuraavaksi tulee taas uusi leipäkerros, joka myös kostutetaan. Levitä tämän päälle reilu kerros karpalohyytelöä, murenna 100g fetaa / kakku ja peitä leipäviipaleilla. Seuraavaksi tulee taas kerros pähkinä-paprikatahnaa, leipäviipaleita, jotka kostutetaan, ja lopuksi vielä paahdettuja kasviksia.
  7. Viimeistele kakku vielä leipäviipaleilla ja kostuta ylin kerros. Kääri kakun ympärille leivinpaperia ja asettele päälle painoksi jotain neliskulmaista, esimerkiksi toinen voileipäkakku leikkuulautoineen tai neliskulmainen keraaminen vuoka. Anna levähtää jääkaapissa ainakin 4h tai jopa yön yli.
  8. Notkista tuorejuustoa tilkalla kermaa, kunnes saat helposti levittyvän tahnan. Levitä tämä kakuille ja koristele kasviksilla ja yrteillä mieleiseksi.
  9. Vinkki! Jos haluat tehdä kakun täysin vegaanisena, korvaa feta savustetulla, murustetulla tofulla ja tuorejuusto vegaanisella majoneesilla. Voit myös käyttää toisena leipänä jotain hieman tummempaa leipää, esim. Maalaishyvää. 
Pågen käyttää evästeitä sivuston käyttömukavuuden parantamiseen ja tilastointitarkoitukseen. Lisätietoja evästeistä.