Pågen & yhteiskuntavastuu

Me leivomme suurella sydämellä. Rakkaus leipomiseen näkyy niin raaka-aineiden valinnassa, itse leipomisessa kuin myös logistiikassa. Otamme toiminnassamme huomioon kuluttajat, työntekijät sekä ympäröivän maailman. Täältä voit lukea lisää yhteiskuntavastuustamme. 

Lapsemme syövät leipämme

Näin eräs leipureistamme kirjoitti kerran lapulle, jonka hän asetti esille leipomossa. Toteamus kuvastaa hyvin sitä, mitä rakkaudella leipominen meille Pågenilla merkitsee. 

Pågenin tuotteiden hyvä maku ei yksin riitä, niiden tulee myös olla korkealaatuisia. Me mittaamme, haistelemme ja maistelemme leipiä, Gifflar-puusteja, muffinseja ja korppuja sen varmistamiseksi, että ne täyttävät asettamamme tiukat laatuvaatimukset. Tuotteiden on maistuttava tarkalleen yhtä hyviltä ja oltava tarkalleen yhtä laadukkaita koko niille luvatun myyntiajan, kuin mitä ne ovat uunituoreina. 

Haluamme lisäksi, että ulkopuolinen taho arvioi Pågenin työtä. Sen vuoksi Pågenin leipomot sertifioidaan joka vuosi noudattamalla BRC Global - standardeja. Näin voimme olla vakuuttuneita siitä, että Pågenin elintarviketurvallisuus on erittäin korkealla tasolla.

Lyhyet kuljetukset

Pyrimme osaltamme hillitsemään ilmastonmuutosta kuluttamalla luonnonresursseja mahdollisimman säästeliäästi. Pågenilla on tehokas leipien jakeluverkosto, joka on organisoitu vähentämään jakeluautojen ajokilometrit minimiin. Vaihdamme käyttöikänsä päähän tulleet kuorma-autot entistä vähemmän polttoainetta kuluttaviin malleihin.

Lähellä viljellyt raaka-aineet

Pågenin myllyt Lilla Harriessa ja Göteborgissa sijaitsevat vain joidenkin kymmenien kilometrien päässä leipomoista tai niiden välittömässä läheisyydessä. Käyttämämme vilja viljellään noin 150 km:n säteellä myllyistä, mikä lyhentää kuljetusmatkoja, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja parantaa ilmanlaatua.

Energiatehokkuus 

Voidaksemme vähentää ympäristövaikutuksia ja leipoa jatkossa entistä energiatehokkaammin, olemme käynnistäneet leipomoidemme kunnostusprojektin. Käynnissä on energiansäästöohjelma, jonka tarkoituksena on vähentää leipomoiden kokonaishiilidioksidipäästöjä vähintään 15 % vuodessa.

Energiansäästöohjelman toteutus sisältää monia eri toimenpiteitä, joilla otetaan energia talteen koko leivontaprosessista; uuneista, kompressoreista, jäähdytyskoneista ja poistoilmanvaihtolaitteista. Lisäksi valaistusjärjestelmä, venttiilit, pumput ja muut laitteet vaihdetaan entistä energiatehokkaampiin ja ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin.

Tavoitteenamme on vähentää energiankulutusta leivottua leipää kohden vähintään 15 % vuoteen 2016 mennessä. Se tarkoittaa 3 000 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa. Säästyneellä energialla voitaisiin lämmittää noin 1 000 omakotitaloa vuoden ajan.

Entistä pienempi hävikki

Ruokahävikki on yksi aikamme suurimmista ympäristöuhista. Leipä on tärkeä perustarvike kaikissa kotitalouksissa, ja leivän poisheittämiseen on syytä suhtautua vakavasti. Me Pågenilla emme heitä leipää lainkaan roskiin, vaan käsittelemme leivän toisella tavalla.

Teemme jatkuvasti työtä yli jääneiden tuotteiden määrän vähentämiseksi ja erityisesti palautusten vähentämiseksi myymälöistä. Teemme ylijäämästä uutta hiivaa tai käytämme sen eläinten ruokana. Noin kahdeksassa ruotsalaisessa maatalossa syötetään sioille Pågenin ylijäämäleipiä.

Leivät säilyvät tuoreina pitkään

Täysin syömäkelpoista leipää heitetään kotitalouksissa usein pois myös siitä syystä, ettei tiedetä, kuinka pitkään leipä todellisuudessa säilyy tuoreena. Tarkasti valikoitujen raaka-aineiden, entistä puhtaampien leipomoiden ja entistä tehokkaamman paketoinnin ansiosta Pågenin leivät säilyvät tuoreina entistä pitempään eikä niitä tarvitse heittää pois yhtä usein.

Viisi vinkkiä kuivan leivän hyödyntämiseen

Leipä on tavallisimpia jätteiksi päätyviä elintarvikkeita ja suureksi osaksi aivan turhaan. Voit vähentää jäteleivän seuraavilla toimilla.

  • Tee leivästä korppujauhoja.
  • Käytä leipää ruoanvalmistuksessa, kuten köyhissä ritareissa.
  • Paahda leipä.
  • Ruoki lintuja.
  • Tee leivästä korppuja. 

Monimuotoisuutta tukeva leipomo

Voidaan sanoa, että Pågen on monimuotoisuutta tukeva leipomo. On osaltaan Pågenin ansiosta, että Ruotsissa leipähyllyjen valikoima on kenties maailman monipuolisin. Myös Pågenin työntekijät ovat taustaltaan hyvin erilaisia.

Me Pågenilla leivomme rakkaudella. Olemme tehneet niin vuodesta 1878 lähtien, jolloin aloitimme pienenä perheyrityksenä. Nykyään perheeseemme kuuluu yhteensä 1 400 työntekijää monessa eri maassa. Kunnioitamme ja varjelemme kaikkien työntekijöiden taustaa, kokemuksia, osaamista ja taitoja. Olemme vakuuttuneita siitä, että monimuotoisuus auttaa onnistumaan liiketoimissa. Hyvät ideat ovat usein tulosta siitä, että samassa joukkueessa toimii eri näkökulmista asioita tarkastelevia ihmisiä. 

Pågenin leipien on maistuttava hyviltä ja oltava aina laadukkaita
Me Pågenilla emme heitä leipää pois, vaan huolehdimme siitä toisella tavalla.
Pågen käyttää evästeitä sivuston käyttömukavuuden parantamiseen ja tilastointitarkoitukseen. Lisätietoja evästeistä.