Leivästä terveydestä ja ympäristöstä

Leivän syöntiin liittyy paljon terveyttä edistäviä asioita. Leivän syöminen joka aterialla on helppo tapa täyttää energian, ravintokuitujen, vitamiinien ja mineraalien tarve.

Täysjyvä

Täysjyvä on viljaa, jossa on jyvän kaikki osat, kuori mukaan lukien. Se voi olla hienoksi tai karkeaksi jauhettua täysjyväjauhoa, täysjyvähiutaleita, täysjyvärouhetta tai kokonaisia jyviä. Täysjyväleiväksi voidaan kutsua leipää, joka sisältää täysjyvää vähintään 50% kuivapainosta. 

Täysjyvällä on paljon hyviä ominaisuuksia:  

  • Se sisältää runsaasti kuitua. 
  • Se antaa leivälle hyvän rakenteen ja miellyttävästi purutuntumaa. 
  • Se on tärkeä raudan ja B-vitamiinin lähde. 
  • Sillä on positiivinen vaikutus verensokeriin ja kolesteroliin. 
  • Se voi vähentää riskiä sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. 

Lautasmallin mukaan jokaisen aterian tulisi sisältää leipää ja vihanneksia. 

Ravintokuitu

Ravintokuidut pitävät huolta ruuansulatuksesta. Ne ovat kasviperäisten elintarvikkeiden sellaisia hiilihydraattiosia, jotka eivät imeydy ohutsuolessa. Hedelmät, vihannekset, juurekset ja viljatuotteet sisältävät runsaasti kuitua. Kuidut ovat hyviä mm. koska:

  • Ne auttavat vatsaa ja suolistoa toimimaan normaalisti. 
  • Ne antavat kylläisyyden tunteen. 
  • Runsaskuituisen ravinnon ansiosta verensokeri nousee hitaasti. 

Rasva

Elimistömme tarvitsee rasvaa. Rasva on tärkeää kasvun ja hyvinvoinnin kannalta. Rasvaa tarvitaan energiantarpeen tyydyttämisen lisäksi erilaisiin aineenvaihduntaprosesseihin. Leivonnassa rasvalla on monia etuja. Rasvan ansiosta leipä maistuu paremmalle, sillä on parempi rakenne, se ei murene niin helposti ja se säilyy tuoreena pidempään. 

Leipä sisältää vähän rasvaa verrattuna muihin elintarvikkeisiin, esim. iso osa meijerituotteista sisältää runsaasti rasvaa. 

Kaikki rasva sisältää yhdistelmän tyydyttyneitä, kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja. Niissä tuotteissa, jotka sisältävät öljyä, käytämme pääosin Ruotsissa kasvatetusta rapsista peräisin olevaa rapsiöljyä. Pågen ei koskaan käytä kasviöljyä eikä -rasvaa, joka on kovetettua tai sisältää transrasvoja. 

Sokeri

Kaikki leivät sisältävät pienen määrän sokeria. Sokeria on luontaisesti jauhoissa ja muissa ainesosissa, kuten esim. siirapissa ja maltaassa, joita käytetään leivän leivonnassa. Koska kaikki leivät sisältävät tämänkaltaisia luonnollisia sokereita, ei mikään leipä ole täysin sokeritonta. Sokeripitoisuus vaihtelee leivän mukaan, mutta yleisesti ottaen ja muihin elintarvikkeisiin verrattuna leipä sisältää vähän sokeria. 

Makeuttamaton leipä

Makeuttamattomaksi voidaan kutsua leipää, joka ei sisällä lisättyä sokeria sen enempää, kuin mitä leipä tarvitsee hiivan ravinteeksi ja jolla ei ole vaikutusta leivän makeuteen. Makeuttamattomaan leipään ei siis ole lisätty sokeria maun vuoksi. Leipä ei kuitenkaan koskaan voi olla täysin makeuttamatonta, koska jauhot sisältävät aina pienen määrän sokereita. Siksi makeuttamaton leipä voi sisältää sokeria ravintosisältötaulukossa, vaikka ainesosaluettelossa ei olekaan sokeria mainittuna. 

Suola

Suolalla on useita positiivisia vaikutuksia leipään. Suola antaa leivälle makua ja lujittaa sitkoa. Suolan avulla leivän rakenne saadaan tilavaksi ja huokoiseksi. Suola parantaa myös leivän säilyvyyttä estäen homeiden kasvun. Emme lisää leipään sen enempää suolaa kuin on tarpeellista.  

Lisäaineet ja e-numerot

Lisäaineilla tarkoitetaan aineita, joita käytetään pieniä määriä elintarvikkeen ravintosisällön parantamiseksi tai jotta elintarvikkeelle saadaan pidempi säilyvyys, rakenne, väri tai maku. Leivonnassa käytämme lähinnä lisäaineita, joilla on suotuisa vaikutus leivän rakenteeseen ja säilyvyyteen. Myös kotileivonnassa, etenkin leipoessasi pullia ja kakkuja, käytät usein lisäaineita juuri rakenteen ja säilyvyyden vuoksi. 

Kaikkien elintarviketeollisuudessa käytettävien aineiden tulee olla elintarvikeviraston hyväksymiä. Tietyillä aineilla, lähinnä lisäaineilla. on identiteettinumero, ns. E-numero. ”E” kertoo että aine on EU:n hyväksymä. E-numeroinnin ansiosta tiedät mitä syöt ja voit tuntea olosi turvalliseksi. 

Allergeenit

Meille on tärkeää, että mahdollisimman moni pystyy nauttimaan tuotteistamme. Pyrimme välttämään EU:n listaamia allergeeneja niin paljon kuin mahdollista. Gluteenia löytyy kuitenkin kaikista tuotteistamme. Muutama tuotteemme saataa sisältää myös maitoa tai kananmunia. Muutamia muitakin allergeeneja tuotteistamme löytyy. Mikäli pyrit välttämään joitain allergeeneja, tarkista ainesosalista pakkauksesta.