Se on juurikin näin

Meillä Pågenilla leivät, vaaleatkin, leivotaan taikinajuureen. Juuri taikinajuuri tekee Pågenin leivistä niin herkullisia ja juurikin siksi Pågenin leivät säilyvät ihanan tuoreina ja pehmeinä koko käyttöikänsä ajan, ilman säilöntäaineita.

Taikinajuuren lyhyt oppimäärä

Taikinajuurileivonnan juuret ulottuvat kauas aina 6000 vuoden takaiseen Egyptiin. Pågen-leipien reseptien ytimenä taikinajuuri on toiminut jo yli 140-vuoden ajan. Taikinajuuri on itseasiassa sekoitus vettä ja jauhoja, jossa jauhojen luonnolliset hiivat ajan kuluessa alkavat kasvamaan. Joskus kuulee puhuttavan ikivanhoista juuritaikinoista, mutta itseasiassa taikinajuuri itsessään uusiutuu 18-20 tunnin välein. Juuritaikinoiden bakteerikulttuuri sen sijaan voi olla iäkäs. Taikinajuuren sankareita ovat maitohappobakteerit. Maitohappobakteerit tuottavat juuritaikinaan maitohappoa ja etikkahappoa. Hapot estävät tehokkaasti mm. homeiden muodostumista ja tuottavat leivän makuun ja aromiin vaikuttavia komponentteja. Maitohappobakteerit siis vaikuttavat leipiemme tuoteominaisuuksiin niin, että leipämme säilyy pitkään juuripaistetun tuoreena ja säilyttää ihanan pehmeytensä ja herkullisen makunsa koko käyttöikänsä ajan. Taikinajuureen leivottu leipä on mehevämpää se pysyy tuoreena pidempään, ilman säilöntäaineita, eikä se murene.

Pågenin taikinajuuret

Pågenilla on käytössä useita erityyppisiä juuritaikinoita. Valikoimaanne kuuluu rukiisia ja vehnäisiä taikinajuuria sekä niiden erilaisia yhdistelmiä. Pågen-leipien reseptin ytimenä on jo yli 140-vuoden ajan ollut nimenomaan taikinajuuri, jonka ympärille leivän resepti kehitetään. Taikinajuuren valinnalla säädellään mm. leivän maun ja aromin voimakkuutta. Pienelläkin juuritaikinan määrällä on iso merkitys tuotteen ominaisuuksiin, koska juuritaikina vaikuttaa taikinan ja koko lopputuotteen ominaisuuksiin pitkin leivontaprosessia aina sekoituksesta, patalevon, nostatuksen ja paiston kautta kuluttajan pöytään asti. Juuritaikinoissa on luonnostaan hiivoja, mutta riittävä nousuvoima saavutetaan parhaiten leivinhiivaa lisäämällä. Leivinhiivan avulla voimme taata leipien tasalaatuisuuden ja hieman nopeuttaa leivontaprosessia ja näin tarjota herkullista taikinajuureen leivottua leipää sopivaan hintaan laajalle ostajajoukolle. Pågenin käyttämä hiiva muuten valmistetaan leipomoissamme syntyvästä ylijäämäleivästä. Ei muuta kuin juurikin niitä Pågenin juureen leivottuja taikinajuurileipiä maistelemaan!