Rakkaudella leivottu

Me leivomme suurella sydämellä. Rakkaus leipomiseen näkyy niin raaka-aineiden valinnassa, itse leipomisessa kuin myös logistiikassa. Otamme toiminnassamme huomioon kuluttajat, työntekijät sekä ympäröivän maailman.

Vähemmän hävikkiä ilman säilöntäaineita

Useimmat meistä rakastavat tuoretta leipää. Niin mekin Pågenilla ja voimmekin ylpeydellä todeta, että leipämme säilyy tuoreena pitkään ilman säilöntäaineita. Hyvän säilyvyyden eteen teemme kaikkemme päivittäin. Emme halua, että leipämme päätyy roskikseen. Moni saattaa ihmetellä miten leipiemme useiden päivien säilyvyys ilman säilöntäaineita on mahdollista. Vastaus tähän on taikinajuuri ja leipomoidemme erittäin korkeat hygieniavaatimukset. Tarkasti valikoitujen raaka-aineiden, erittäin puhtaiden leipomoiden ja tehokkaiden prosessien sekä taikinajuuren sisältämien homehtumista hidastavien happojen ansiosta Pågenin leivät säilyvät tuoreina pitkään. Leipämme säilyykin usein pehmeänä ja maistuvana jopa yli parasta ennen –päivämäärän. Käytä siis aistejasi, tutki ja tuoksuttele ennen kuin heität syömäkelpoista leipää roskikseen.

Milloin leipä on vanhaa?

Täysin syömäkelpoista leipää heitetään pois turhaan valitettavan paljon. EU-lainsäädännön mukaan leipätuotteille tulee määrittää parasta ennen –päiväys. Parasta ennen –päivämäärän tarkoitus on kertoa siitä kuinka pitkään tuote vähintäänkin säilyttää korkean laatunsa. Parasta ennen –päiväys ei kerro siitä kuinka pitkään tuotetta on turvallista syödä. Leipätuotteita on usein täysin turvallista syödä myös parasta ennen –päiväyksen jälkeen. Leivän säilyvyys riippuu mm. raaka-aineista, valmistuksesta, säilytyksestä ja jopa vuodenajasta. Luota aisteihisi, homeisen leivän tunnistaa kyllä. Homeinen leipä on syytä jättää syömättä. Hieman kuivahtaneen leivän sen sijaan voi virkistää paahtimella, pannulla tai vohveliraudalla, valmistamalla lämpimiä voileipiä uunissa tai mikrossa, kuivattamalla leivästä crutonkeja tai jauhamalla ylijäämän korppujauhoksi. Tiesitkö muuten, että tuoreen leivän herkullisuuden taustalla on kemiaa? Kyse on Maillard-reaktiosta. Leivinuunin lämmössä Maillard-reaktion vaikutuksesta leipään muodostuu yhdisteitä, jotka taikovat leipään herkullista makua, aromia ja kauniin värin. Reaktiossa syntyvät maut ja aromit ovat hyvin herkkiä ja pikkuhiljaa haihtuvat ajan kuluessa. Leipäpussiin pakkaaminen onneksi säilöö näitä herkkiä makuja Pågen-leivän ystäville. Kotona voit esim. paahtimen avulla käynnistää Maillard-reaktion uudelleen.

 

Perheyritykselle vastuu on sydämen asia

Perheyrityksenä haluamme ajatella pitkäjänteisesti ja toimia niin, että ympäristömme säilyy terveellisenä ja turvallisena myös monille tuleville leipurisukupolville. Olemme valinneet vastuullisen leivonnan ytimeen kolme osa-aluetta, joilla voimme parhaiten vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa.

-Haluamme tukea kestävää maataloutta. Yhteistyössä omien sopimusviljelijöidemme kanssa teemme jatkuvaa työtä ekologisesti ja taloudellisesti kestävän maatalouden puolesta. Kehitämme mm. viljalajikkeita ja vastuullisia viljelymenetelmiä. Viljan jauhamme jauhoksi omissa myllyissämme leipomoidemme läheisyydessä.

-Teemme jatkuvaa työtä vähentääksemme ruokahävikkiä tuotteidemme jokaisessa elinkaaren vaiheessa. Haluamme tarjota kuluttajille herkullista, pehmeänä ja tuoreena säilyvää leipää, joka ei päädy roskikseen.

-Panostamme kiertotalouteen. Tälläkin hetkellä 100 % leipomoidemme ylijäämäleivästä kierrätetään. Ylijäämä käytetään esim. hiivan tai bioetanolin valmistukseen.

Suomessa olemme kehittäneet vastuullisia logistiikkaratkaisuja yhdessä kauppaketjujen kanssa. Leipämme kulkevat kauppoihin keskusliikkeiden tehokkaissa kuljetuksissa ja näin voimme vähentää kuormitustamme Suomessa.

Lue lisää vastuullisuudesta