Makuja on monia ja se on mahtavaa. Haluamme tarjota arkeen ja juhlaan ihania hetkiä ja herkullisia makuja. Taikinajuureen leivotut leipämme tekevät jokaisen aterian hieman herkullisemmaksi ja pienet Gifflar-pullamme tuovat iloa jokaiseen hetkeen. Meiltä löytyy jokaiselle jotakin.
Leivonnassa pienilläkin yksityiskohdilla on suuri vaikutus lopputulokseen. Tässäpä muutama vinkki sinulle Pågenin leipureilta.
Jauhot kannatta mitata punnitsemalla, sillä jauhot mittautuvat mittoihin ja pakkauksiin usein hieman epätarkasti. Jos reseptissä ei ole painomittoja, punnitse käyttämäsi jauhomäärä ja merkitse ylös seuraavaa kertaa varten, oliko lopputulos hyvä, vai tarvitaanko jauhoja seuraavalla kerralla enemmän vai vähemmän.
Jauhoja tulee helposti käytettyä hieman liikaa. Vie hetken ennen kuin jauhot ovat hyvin sekoittuneet ja imeytyneet taikinaan. Hieman löysemmästä taikinasta tulee mehukkaampi lopputulos. Ole siis kärsivällinen.
Leipätaikinaa tulisi vaivata pitkään, paljon pidempään kuin malttaisit. Mieluusti vähintään 10 min (vehnäjauho vaatii hieman pidemmän vaivausajan kuin ruisjauho). Vaivauksen aikana taikinasta tulee elastinen ja sileä, syntyy sitko. Testaa taikinapalaa molemmin käsin venyttäen pysyykö se kasassa. Jos taikina venyy, eikä napsahda poikki, olet vaivannut riittävästi.
Taikinan kohoamisvaiheessakin voi vaikuttaa valmiin leivän rakenteeseen. Jos annat taikinan kohota rauhassa, tulee leipään suuret ilmakuplat, taikinan kevyt vaivaaminen kohoamisen aikana taas antaa leivälle sileämmän ja tiiviimmän rakenteen.
Älä unohda peittää leipää kohoamisen ajaksi. Peitetyssä astiassa taikina pysyy kosteana ja lämpimänä. Taikinan on hyvä levätä huoneenlämmössä, vedottomassa paikassa.
Viillä leivän pintaan pari viiltoa ennen paistoa. Näin leipään tulee ulkonäköä ja taikina saa hieman tilaa laajentua paiston aikana.
Paista leipä paistovuoassa jos haluat vaikuttaa leivän kohoamiseen uunissa. Vuoassa paistettuna leipä kasvaa korkeutta, leviämisen sijaan. Vuokaan leivottuna saat siis tasalaatuisemman näköisiä leipiä.
Saat leipään rapeamman pinnan poistamalle leivän vuoasta heti paiston jälkeen, sen sijaan, että annat leivän jäähtyä vuoassa.
Viimeistele leipäsi kiiltävällä pinnalla käyttämällä uunissa höyryä. Jos sinulla ei ole höyryuunia, voit luoda höyryefektin laittamalla uunin pohjalle uunipellin samalla kun laitat uunin lämpenemään. Kaada kuumalle pellille hieman vettä samalla kun laitat leivän paistumaan.
Uunien lämpötila voi vaihdella hyvinkin paljon. Hyvä tapa varmistaa onko leipä jo paistunut on käyttää tavallista lihalämpömittaria. Kun leipä on 97-98 asteista on se valmista.