Pågenin historia

Perusta nykyiselle Pågenille luotiin jo vuonna 1878. Silloin aviopari Anders ja Matilda Påhlsson ryhtyivät leipomaan ja myymään leipää kotonaan Tallgatanilla Malmössä. 

Elettiin vuotta 1878. Mallipuuseppänä Kockums Mekaniska -tehtaalla työskennellyt Anders Påhlsson ja hänen vaimonsa Matilda olivat jo jonkin aikaa leiponeet leipää kotiuunissa. Anders otti vastaan leipätilauksia työtovereiltaan ja toimitti heille leivät työpaikalle.

Kun työnantaja kuuli tästä, Andersille esitettiin uhkavaatimus; hänen oli joko lopetettava leivän myynti tai lopetettava työnsä Kockumilla. Päätös piti tehdä ja Anders valitsi leivän. 

Hän perusti  A. Påhlssons bageri -nimisen leipomon perintörahojen avulla, yhdessä Matildan kanssa. He leipoivat leipää kotonaan Tallgatanilla Malmössä ja myivät sitä suoraan uunista. Uskollisten asiakkaiden määrä kasvoi nopeaan tahtiin, ja pian perhe saattoi avata myymälän leipomon oheen.

Anders ja Matilda Påhlsson ovat tällä hetkellä 140-vuotiaan perheyrityksen ensimmäinen sukupolvi. Pågen ei ole perheyritys vain omistajarakenteensa vuoksi. Se on perheyritys monella tasolla. Nykyisistä työntekijöistä moni on jo toisessa, kolmannessa ja jopa neljännessä sukupolvessa Pågenin työntekijä.

Påhlssonin perheleipomosta tulee Pågen

1950-luvulla alkoi tuoretuotteiden pakkaaminen. Påhlssonin leipomo, ensimmäisten joukossa, alkoi pakkaamaan leipiä ja pikkuleipiä. Leipomon ensimmäinen pakattuna myytävä tuote oli ohuet piparkakut, jotka pakattiin sellofaanipussiin. Pian myös Påhlssonin leivät olivat saatavilla pakattuina vahapaperipakkauksiiin.

Pakkaukset mahdollistivat tuotteiden myynnin koko Ruotsin alueelle. NK-tavaratalosta Tukholmasta pystyi nyt ostamaan Skoonessa leivottuja pikkuleipiä. Asiaa pidettiin sekä hienona että hieman ihmeellisenä! Pakkausten myötä kaikille leiville voitiin luoda oma profiili ja antaa oma, pakkaukseen valmiiksi painettu nimi. 

Kun Påhlssonin perheleipomo laajeni paikallisesta yrityksestä maanlaajuiseksi, vaatimukset toiminnalle muuttuivat. Påhlssons bageri -nimi koettiin liian anonyymiksi. Tarvittiin nimi, johon voitiin yhdistää nuorekas reippaus ja joka myös samalla kertoi yrityksen alkuperästä. Nimeksi valittiin Pågen, joka skoonen kielellä tarkoittaa "poikaa". Vuonna 1965 uudeksi nimeksi tuli Pågens Familjebageri AB, joka lyheni vuosien saatossa vähitellen muotoon Pågen AB.

Matilda