Vastuullisuus on nykyisin yksi elintarvikealan tärkeimmistä kysymyksistä ja Pågenin keskeisistä painopistealueista. Perheyrityksenä ajattelemme pitkäjänteisesti, ja vastuullinen toiminta on edellytys sille, että voimme jatkaa leivän leipomista myös tulevaisuudessa. Panostamme vastuullisuustyössämme ensisijaisesti niihin osa-alueisiin, joilla voimme vaikuttaa parhaiten.
Sitä me kutsumme aidoksi vastuullisuudeksi
Pågenin pitkäjänteinen vastuullisuustyö tähtää ympäristö- ja ilmastovaikutustemme vähentämiseen.
Yleiset vastuullisuustavoitteemme ja strategiamme ovat seuraavat:
Elinvoimainen ja kestävä maatalous
Edistämme kestävää maataloutta valitsemalla lähellä viljeltyjä ruotsalaisia raaka-aineita ja käyttämällä omassa myllyssämme jauhettua jauhoa. Tuemme kestävää kehitystä ja viljelyä sekä korkeaa omavaraisuusastetta.
Kotien ruokahävikki pienemmäksi TUOREEN leivän avulla
Pyrimme aktiivisesti vähentämään ruokahävikkiä tarjoamalla kuluttajille mahdollisimman tuoretta leipää, joka säilyy maistuvana ja pehmeänä useita päiviä.
Kasvava ilmastoystävällinen leipävalikoima
Tarjoamme kuluttajille laajan ja houkuttelevan valikoiman tuoretta leipää. Levitämme tietoa siitä, että leipä on ravitseva, kasvipohjainen ja ilmastoystävällinen elintarvike sekä oivallinen täysjyvän lähde.
Leipomohävikin ja ylijäämäleivän minimointi ja sataprosenttinen kierrätys
Pyrimme aktiivisesti minimoimaan leipomojen hävikin ja taikinajäämät sekä kauppojen ylijäämäleivän. Panostamme kiertotalouteen, ja 100 % ylijäämäleivästämme kierrätetään.
Luonnonvarojen käytön vähentäminen, uusiutuvat etusijalla
Toimimme resurssitehokkaasti koko arvoketjussa vastuullisista leipomoista ja tuotantopanoksista lähtien. Suosimme myös taloudellisesti kestäviä ja fossiilittomia kuljetuksia sekä pakkauksia, joiden materiaalit ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä.
Turvallinen ja vastuullinen työpaikka
Ajattelemme pitkäjänteisesti ja välitämme ihmisistä ja yhteiskunnasta. Haluamme tarjota turvallisen työpaikan, jossa kaikki työntekijät ovat samanarvoisia.
Ympäristöstä on huolehdittava joka päivä. Se on tuoretuote – kuten Pågenin leipäkin.
Siksi vastuullisuustyö on Pågenin tärkeysjärjestyksessä korkealla. Se takaa, että voimme jatkaa leivän leipomista vielä monien sukupolvien ajan. Perheyrityksenä ajattelemme pitkäjänteisesti ja haluamme huolehtia yhteisistä luonnonvaroista, asiakkaista ja kuluttajista, työntekijöistämme ja koko ympäröivästä maailmasta. Näin voimme tarjota tuoretta leipää pöytään joka päivä.
Tuemme kestävää kehitystä laajasta näkökulmasta. Talous- ja ympäristönäkökohtien sekä sosiaalisen vastuun on oltava hyvässä tasapainossa. Tämä on ratkaisevan tärkeää tulevaisuuttamme ajatellen.
Meille on erittäin tärkeää myös se, että vastuullisuustyöllämme on todellisia vaikutuksia. Tätä kutsumme aidoksi vastuullisuudeksi. Nostamme etusijalle osa-alueet, joilla meillä on mahdollisuus vaikuttaa parhaiten. Näin voimme pienentää toimintamme negatiivisia vaikutuksia ympäröivään maailmaan.
Sydäntämme lähellä ovat erityisesti seuraavat seikat:
– Haluamme tukea elinvoimaista maantaloutta ja käyttää ruotsalaisia jauhoja ja raaka-aineita.
– Haluamme pienentää ruokahävikkiä tuoreen leivän avulla ja olla ilmastoystävällisin valinta.
Elintarvikkeiden tuotannolla ja toimituksilla on aina ympäristövaikutuksia, mutta pyrimme jatkuvasti rajoittamaan niitä. Kasvipohjaisista lähiraaka-aineista leivottu tuore leipä kuuluu kuitenkin ilmastoystävällisimpiin elintarvikkeisiin. Sen ilmastojalanjälki on suunnilleen sama kuin pastan ja palkokasvien. Laskelmien perusteella 80 % leipämme ilmastojalanjäljestä on peräisin raaka-aineista, joten jauho ja muut raaka-aineet ovat vastuullisuustyössämme etusijalla. Siksi käytimmekin leivissämme ainoastaan ruotsalaista jauhoa vuonna 2022.
Kasviproteiini on lisäksi hyvä valinta niille, jotka haluavat syödä ilmastoystävällisesti, ja leipämme sisältävät 10 % proteiinia.
Pågenin pitkäaikaisena visiona on edistää elinvoimaista ja kestävää maataloutta. Ruotsin maatalous on kansainvälisessä mittakaavassa kestävää, joten suosimme ruotsalaisia raaka-aineita – etenkin ruotsalaisia jauhoja, jotka ovat tuotteidemme tärkein raaka-aine.
Jauhot omasta myllystä
Pyrimme mahdollisuuksien mukaan käyttämään ruotsalaisia lähiraaka-aineita, jotta voimme seurata viljelyprosessia ja sen ympäristövaikutuksia. Vuonna 2022 lähes 85 % käyttämistämme raaka-aineista tuli Ruotsista. Vilja on tärkein raaka-aineemme, ja koska jauhamme sen omassa Lilla Harrie Valskvarn ‑myllyssämme sekä teemme tiivistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa, jauhomme on aina sataprosenttisesti ruotsalaista.
Ruotsalaiset raaka-aineet takaavat myös korkean elintarviketurvallisuuden. Pågen on asettanut tiukat vaatimukset tavarantoimittajilleen ja ostamilleen raaka-aineille. Näin voimme varmistaa, että vaatimuksiamme noudatetaan, mutta myös saada laadukkaita raaka-aineita parhaaseen hintaan.
Testiviljelmät
Edistämme kestävämpää maanviljelyä omien testiviljelmiemme avulla ja tekemällä tiivistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa. Viljelemällä lajikkeita, joita Ruotsissa ei ole aiemmin viljelty, voimme myös vähentää riippuvuuttamme tuonnista. Näin tuemme kestävää ja turvallista ruotsalaista elintarviketuotantoa.
Kotien ruokahävikin pienentäminen
Meillä on selkeä lupaus kuluttajille: he voivat aina luottaa siihen, että Pågenin leipä on tuoretta ja se säilyy herkullisena useita päiviä, joten siitä voi nauttia viimeiseen viipaleeseen asti.
Samanaikaisesti meille on tärkeää pienentää kotien ruokahävikkiä. Lähes 90 % ruotsalaisista leivän ostajista haluaa tuoretta leipää, ja tutkimukset osoittavat, että roskiin päätyy pääasiassa homehtunut tai kuivahtanut leipä.
Haluamme kertoa kuluttajille myös leivän säilyvyydestä ja kehottaa heitä luottamaan aisteihinsa – leipämme maistuu usein hyvältä vielä parasta ennen ‑päivämäärän jälkeenkin. Tuoreen leivän voi myös pakastaa syötäväksi myöhemmin.
Kauppojen ruokahävikin pienentäminen
Ruoan heittäminen roskiin ei ole vain yhteisten luonnonvarojen tuhlaamista, vaan se aiheuttaa myös turhia ilmastovaikutuksia viljelystä tuotantoon ja jakeluun asti. Pyrimme ehkäisemään hävikkiä tuotteidemme elinkaaren jokaisessa vaiheessa ja varmistamaan, että kauppojen hyllyissä on aina kysyntää vastaava määrä tuoretta leipää. Seuraamme myyntiä jatkuvasti, jotta voimme sopeuttaa sekä tuotantoa että jakelua menekin mukaan. Tasapainon löytäminen on tärkeää, jotta kuluttajat voivat aina hakea kaupasta suosikkileipäänsä tuoreena ja ylijäämäleipää jäisi mahdollisimman vähän.
Teemme yhteistyötä kauppaketjujen kanssa, jotta ennusteita voidaan parantaa ja leipävalikoimaa tehostaa. Ylijäämäleivän vähentäminen on jatkuvaa työtä, joka on jo tuottanut tulosta.
Leipomoiden ruokahävikin pienentäminen
Leipomoissa syntyy vääjäämättä jonkin verran hävikkiä. Joistakin leivistä leikataan reunat pois, paistossa on saattanut tulla virhe tai leipä on voinut palaa. Omien leipomoidemme hävikki on vertailussa hyvinkin vähäistä (n. 2 %), mutta pyrimme vähentämään sitä entisestään.
Optimoimme prosesseja jatkuvasti ja leivomme pitkinä sarjoina turhien taikinajäämien ja paistovirheiden minimoimiseksi. Virheitä tapahtuu eniten paiston alkuvaiheessa, ja niihin vaikuttavat uunin säädöt. Göteborgin leipomossamme on suljetun kierron järjestelmä, joten palaleipien, kuten Hönö-saaristolaisrieskojen, leikkuussa syntyvät taikinajäämät käytetään uudelleen
Muiden tuoretuotteiden tapaan leipääkin jää kaupoissa jonkin verran yli, mutta elintarviketuottajana tunnemme vastuumme ja kierrätämme 100 % ylijäämäleivästä. Tuoretta leipää kauppoihin tuovat kuljettajat vievät samalla ylijäämäleivän mukanaan, ja se kierrätetään yhdessä virheellisten tuotteiden ja taikinajäämien kanssa. Suurin osa menee eläinten ruoaksi. Loput käytetään bioetanolin valmistukseen.
Kierrätyksen tavoitteena on ympäristövaikutusten minimointi. Ylijäämäleivän hakeminen pois kierrätettäväksi on vastuullisempaa kuin sen hävittäminen kauppojen tai kotitalouksien jätteen mukana.
Leipomoiden jäännösleipää toimitetaan Ruotsissa kaupunkilähetykselle, jonka valtakunnallinen pääkumppani Pågen on ollut vuodesta 2020.
Muovista valmistettu leipäpussi on tärkeä – se suojaa leipää ja rajoittaa siten turhaa ruokahävikkiä. Leipä laitetaan myyntipakkaukseen suoraan uunista, jotta se pysyy pitkään pehmeänä ja on suojassa ei-toivotuilta homeitiöiltä.
Muovipussin osuus tuotteidemme ilmastovaikutuksista on vain 5 %, mutta muovin käyttö on merkittävä vastuullisuuskysymys. Pyrimme aktiivisesti vähentämään muovin osuutta pakkauksissamme tinkimättä kuitenkaan laadusta. Etsimme myös vaihtoehtoisia materiaaleja sekä ympäristö- että vastuullisuusnäkökulmasta.
Pakkausmateriaalien kierrätys
Kaikki nykyisin käyttämämme pakkaukset ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä. Myös suurin osa muovipussiemme materiaaleista voidaan kierrättää Ruotsin päivittäistavarakaupan etujärjestön DLF:n muovialoitteen mukaisesti uusiksi raaka-aineiksi jätteenä hävittämisen sijaan.
Tulevaisuudessa voimme toivottavasti käyttää leipäpusseja, joissa on mukana kierrätysmuovia. Eurooppalainen lainsäädäntö ei vielä salli kierrätysmuovin käyttöä suorassa kontaktissa elintarvikkeiden kanssa
Myymäläkuljetusten osuus tuotteidemme ilmastojalanjäljestä on vain 5 %, mutta pyrimme pienentämään sitä entisestään parantamalla polttoainetehokkuutta ja siirtymällä käyttämään uusiutuvia polttoaineita.
Uusiutuvat polttoaineet
Pyrimme minimoimaan toimitustemme ympäristö- ja ilmastovaikutukset parhaamme mukaan. Tässä olemme jo edistyneetkin. Suuri osa ostamistamme kuljetuksista on fossiilittomia, ja ne ajetaan rapsiöljystä valmistetulla RME-biodieselillä tai HVO:lla. Vuonna 2020 kaikista kuljetusmatkoista 45 % ajettiin uusiutuvilla polttoaineilla. Fossiilittomiin vaihtoehtoihin siirtymistä hidastaa osittain saatavuus ja se, että mahdollisuudet tankata uusiutuvaa polttoainetta ovat vielä toistaiseksi rajalliset.
Olemme mukana DLF:n kuljetushankkeessa, joka on selkeä kannanotto fossiilittomien kuljetusten kehittämisen puolesta.
Tehokkaat kuljetukset, vähemmän polttoainetta
Pienentämällä polttoaineiden kulutusta voimme vähentää kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Kehitämme kalustoamme jatkuvasti vaihtamalla polttoainepiheihin uudempiin malleihin tai pienempiin ja tehokkaampiin kuorma-autoihin (B- ja BE-kuorma-autot), joiden polttoaineenkulutus on noin puolet isompien kuorma-autojen kulutuksesta.
Pyrimme suunnittelemaan toimitukset siten, että ajokilometrit jäävät mahdollisimman vähäisiksi, esimerkiksi parantamalla autojen täyttöastetta. Pågen on myös siirtynyt käyttämään uutta reittisuunnittelujärjestelmää, jotta myymäläkäynnit voidaan jakaa tehokkaammin ja liikennehäiriöihin voidaan varautua.
Tarkistamme tavoitteitamme ja saavutuksiamme vuosittain ja asetamme uudet osatavoitteet seuraavalle vuodelle. Meillä on paljon syytä ylpeyteen, mutta aina on toki parantamisen varaa.
Leivän nauttiminen joka aterialla on hyvä tapa saada kasvipohjaista energiaa, ravintokuitua, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Monet haluavat syödä terveellisesti, joten haluamme tarjota runsaasti kuitua ja täysjyvää sisältäviä vähäsuolaisia leipätuotteita. Leipämme ovat säilöntäaineettomia, niissä ei ole geenimuunneltuja aineksia ja lisäaineitakin vain rajoitetusti.
Täysjyvä on tärkeää
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ruokavalioon sisältyvä täysjyvä ehkäisee sairauksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Täysjyvä auttaa verensokerin ja kolesterolin hallinnassa ja pienentää tiettyjen sairauksien, kuten diabeteksen, paksusuolensyövän sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Täysjyvää saa vain viljatuotteista, kuten leivästä. 40 % Pågenin leivistä sisältää runsaasti täysjyvää, ja myllyjemme testiviljelmillä kehitetään uusia hyviä täysjyvälajikkeita, viimeisimpänä täysjyvädurum, joka ei ole ainoastaan terveellistä vaan se antaa täysjyväpaahtoleivällemme myös herkullisen maun.
Työntekijämme ovat tärkein linkki ketjussa, jonka ansiosta voimme leipoa öisin ja lähteä jo varhain aamulla viemään tuoretta leipää kauppoihin. Haluamme tarjota heille stimuloivan ja kehittävän työympäristön. Systemaattisen työturvallisuustyömme tavoitteena on luoda fyysisesti ja psykososiaalisesti turvallinen työpaikka kaikille. Seuraamme työympäristöä jatkuvasti, arvioimme riskejä ja toteutamme tarvittavat toimet.
Yhteiset arvot, sitoutuminen, rohkeus, vastuuntunto ja yhteishenki ovat kaiken toimintamme perusta. Emme suvaitse minkäänlaista syrjintää, loukkaavaa erityiskohtelua tai häirintää. Rekrytoinnissa punnitsemme osaamistarpeiden ohella myös monimuotoisuuskysymyksiä.
Sosiaalisessa kestävyydessä on kyse myös hyvinvoinnista ja yhteisestä tekemisestä. Siksi toteutamme aktiivisesti erilaisia terveyttä edistäviä hankkeita ja tarjoamme työntekijöille avokätisen hyvinvointiohjelman. Turvallinen työpaikka, jossa työntekijät viihtyvät, on edellytys sille, että voimme jatkaa leivän leipomista myös tulevaisuudessa.